Spotify-handleidingen
Wie kan je Spotify-playlists zien?
Iedereen kan een openbare playlist zien, en elke playlist die je op Spotify maakt, is standaard openbaar. Maak je er een privé, dan kan niemand anders hem openen, ook niet met een link of door op de naam te zoeken. Openbare playlists staan ook op je Spotify-profiel, tenzij je dat uitzet.
Bron: het Spotify-helpartikel Privacy van en toegang tot playlists.
Een playlist privé maken
- Tik of klik bovenaan de playlist op de drie puntjes.
- Selecteer Privé maken. Met Openbaar maken draai je het terug.
Een privéplaylist die op je profiel stond, verdwijnt daar voor anderen.
Nieuwe playlists van je profiel houden
Alleen openbare playlists worden op je profiel gepubliceerd, en nieuwe playlists standaard.
- Mobiel en tablet: profielfoto, Instellingen en privacy, Privacy en sociaal, en zet dan Openbare playlists uit onder Zichtbaarheid van playlists.
- Desktop: profielfoto, Instellingen, en zet dan Toon mijn nieuwe playlists op mijn profiel uit onder Sociaal.
Om één playlist van je profiel te halen, open je het menu ervan en selecteer je Verwijderen uit profiel (Playlists op je profiel publiceren).
Een privéplaylist delen met een paar mensen
Deel een link vanuit de app: wie hem opent, krijgt weergavetoegang, diens profielfoto verschijnt bovenaan de playlist en jij bepaalt wat iedereen mag. Gedeelde links verlopen na 7 dagen. Wil je dat vrienden nummers toevoegen en verwijderen, maak de playlist dan gezamenlijk.
Zijn je gelikete nummers privé?
De instellingen voor Privacy en sociaal van Spotify noemen wat anderen op je profiel kunnen zien: je openbare playlists, je volgers en de mensen die je volgt, je recent afgespeelde artiesten en je luisteractiviteit. Je gelikete nummers staan niet in dat lijstje. Een app kan ze alleen lezen als je die app op het toestemmingsscherm van Spotify toegang geeft tot je opgeslagen content.
Bronnen: Instellingen voor Privacy en sociaal en Scopes, in de ontwikkelaarsdocumentatie van Spotify (Engelstalig).
Verbergen waar je naar luistert
Een Privésessie houdt wat je luistert uit Activiteit van vrienden bij je volgers en werkt je recent afgespeelde artiesten niet bij zolang hij loopt. Hij geldt op al je apparaten en eindigt na 6 uur, of wanneer je de app opnieuw opstart (Privé luisteren aanzetten).
Playlists van Playlistation
Playlistation maakt zijn playlists privé. Maak je er een openbaar in Spotify, dan blijft hij bij elke update openbaar (Wijzigingen in Spotify). Zo deel je ook je vind-ik-leuks: een playlist met je gelikete nummers wordt, openbaar gemaakt, een link die iedereen kan openen.
Playlistation leest je gelikete nummers met de toestemming voor opgeslagen content, en vraagt om je privéplaylists te zien om de playlists te lezen die het zelf heeft gemaakt, te merken wanneer je er een verwijdert en een back-up te maken van de playlists die van jou zijn (Back-ups, De gevraagde machtigingen).
Veelgestelde vragen
Kan iemand mijn privéplaylist op Spotify zien?
Nee. Volgens Spotify heeft niemand toegang tot een privéplaylist, ook niet met een link of door op de naam te zoeken. Wil je een paar mensen toegang geven, deel dan een link vanuit de app: die geeft weergavetoegang en verloopt na 7 dagen.
Kunnen anderen mijn gelikete nummers op Spotify zien?
De privacyinstellingen van Spotify noemen wat je profiel laat zien: openbare playlists, volgers, recent afgespeelde artiesten en luisteractiviteit. Je gelikete nummers horen daar niet bij. Apps hebben je toestemming nodig om ze te lezen. Wil je je vind-ik-leuks delen, zet ze dan in een playlist en maak die openbaar.